Hledáte dobrou motivaci k investování? Jste jí vy sami

Zobrazeno: 121

Investoval bych, ale nevím jak. Investoval bych, ale bojím se. Investoval bych, ale nevím proč.

Našli jste se v některém z předchozích souvětí? Fajn. Račte vzít na vědomí jednotlivé protiargumenty. Zaprvé, nejdůležitější investiční zásady si zvládnete osvojit za během chvilky. Zadruhé, jakmile vezmete zásady na vědomí, nemáte se čeho bát. Zatřetí, když už ne pro nic jiného, měli byste hledat cesty k zhodnocení svých prostředků kvůli sobě samotným.

Proč investovat peníze

Mít peníze znamená mít možnosti a mít možnosti je velmi příjemné. Životní cesty jsou nevyzpytatelné a vy nikdy nevíte, kde se vám stane, že se na nějakou dobu ocitnete bez práce nebo se vám prostě jen nebude chtít pracovat, případně nebudete moci pracovat kvůli nemoci nebo se vám sníží příjmy (a stoupnou výdaje) kvůli příchodu nového člena rodiny. Co víc, jednou přijde období, kdy už vám na práci nebudou zbývat síly.

Právě důchodové období představuje největší životní výdaj. Pokud vám investice nedávají smysl z žádného jiného důvodu, tak právě z tohoto by měly. Nikdo z nás nemládne. Možná si nikdy nepořídíte vysněné auto, dům na pláži, ani nebudete trávit každý půlrok několik týdnů na zahraniční dovolené. Na každý pár ale nebudete trávit podzim života živořením. Udržíte si životní úroveň, na kterou jste zvyklí, budete čerpat peníze bez námahy a bez práce.

Jak už jsme zmínili výše, nejlepší motivací pro hledání cest, jak zhodnotit peníze, jste vy sami.

Jak investovat peníze

Investování má jeden neoblomný předpoklad. A sice ten, že máte co investovat. Musíte si zvyknout ušetřit každý měsíc určitou sumu, kterou neutratíte, nevyužijete k okamžité spotřebě, ale kterou dáte bokem a zainvestujete.

Ani náhodou tím nechceme říct, že musíte žít za minimum a všechno vrážet do investic. O čem by pak život byl? Střídmá skromnost se však vyplácí. Dál se musíte smířit s tím, že o peníze určené k investicím na nějaký čas (pokud je vám kolem třiceti, tak zhruba na příští tři desítky let) přijdete. Pokud se mají zhodnocovat, musí zůstat „ležet“, nemůžete je utratit. Musíte vydržet. Po pár letech, kdy zůstatky na účtech začínají vypadat slibně a lákají vás pořídit si něco většího. I ve chvílích, kdy se třeba tolik nedaří a finanční injekce by se vám hodila.

Čím dřív, tím líp. Kdy začít investovat?

Když je vám kolem dvaceti, přemýšlíte nejčastěji nad tím, co vás čeká ve škole za zkoušky nebo co budete dělat v létě. Mizivou hrstku lidí napadne přemýšlet nad tím, z čeho budou žít v důchodu. Jenže právě kolem dvaceti je ideální začít investovat. Někdo už stojí na vlastních nohách, někdo ještě studuje, ale alespoň nějaký příjem - ať už vlastní nebo v podobě podpory od rodičů - má většina.

Pravda, obvykle se nejedná o žádné horentní sumy, takže utrhnout si v té době „od pusy” něco málo přes tisíc korun může znít jako horor. Ale vyplatí se to! Pravidla složeného úročení zní totiž jasně. Čím dřív začnete, čím déle se vaše peníze budou zhodnocovat, tím méně budete muset k získání cílové částky do investic vložit.

Délka investování

Měsíční vklad

  • 10 let 30 000,-
  • 15 let 16 500,-
  • 20 let 10 000,-
  • 25 let 6 700,-
  • 30 let 4 400,-
  • 35 let 3 000,-
  • 40 let 2 100,-
  • 45 let 1500,-
  • 50 let 1100,-

Síla složeného úročení v číslech:

Jaké jsou rozdíly mezi tím, když se rozhodnete naspořit 5.000.000,- během 45, 30 a 15 let? Přinejmenším výrazné.

Občas slyšíme od klientů otázku, kdy je nejlepší začít si spořit na důchod. A občas máme nutkání říct něco ve stylu “tak zhruba před pěti lety”. Jak můžete vidět výše, když si v pětadvaceti řeknete, že chcete mít v šedesáti na účtu pět milionů, bude vás to měsíčně stát 3.000. Když si to řeknete o pět let později, bude vás to stát ještě o něco víc. Ale pořád půjde o částku, která se dá odkládat bokem víceméně bez větších obtíží.

Ale když se vzbudíte se stejným cílem v pětačtyřiceti nebo dokonce v padesáti, bude vás čekat pořádná fuška.

Takže ještě jednou: čím dřív si svůj investiční cíl stanovíte, tím méně námahy a úsilí budete muset vynaložit k tomu, abyste do cíle dorazili úspěšně.



Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...