Přestaňte být švorc. Osvojte si jednoduché návyky, které šetří peníze

Zobrazeno: 1507

Přestaňte být švorc.

Osvojte si jednoduché návyky, které šetří peníze

Ať si říká kdo chce co chce, mít nějaký finanční polštář a vědět, že vás nenadálé výdaje nemohou překvapit, je velmi příjemné. Lidé s nižšími příjmy a ti, kteří se teprve staví na vlastní nohy, ale často naráží na podobný problém. Alespoň nějakou finanční zásobu si ne a ne vybudovat. Co můžete dělat pro to, aby se vám dařilo šetřit dlouhodobě?

Jak ušetřit peníze? Základ je mít přehled

Poznání je osvobozující. Alespoň někdy. Hodí se vědět, jak si stojíte. Pro finance a potenciální finanční nezávislost to platí taky. Co tím chceme říct? Jednoduše to, že pokud chcete začít šetřit, musíte mít přehled o příjmech a výdajích. Ať už jako jednotlivec, v páru nebo jako rodina. Rozpočet tvoří příjmy a výdaje. Příjmy většinou představuje jedna konkrétně daná mzda, do výdajů patří veškeré položky, které vám z příjmů ukrajují. Ty opakované i nárazové.

Když chcete zhubnout, musí výdej vašich kalorií převyšovat příjem. Nikoho asi nepřekvapí, že u budování finančního polštáře je to logicky naopak. Některým výdajům se zkrátka nevyhnete.

Potřebujete někde bydlet, a tudíž platit hypotéku nebo nájem, všichni musíme něco jíst, každý spotřebuje za měsíc nějaké energie, skoro každý má i určité výdaje na dopravu. Zato jiné položky můžete snadno seškrtat. Například vaření doma vás vyjde levněji než každodenní menu z restaurace, výrazně úspornější je v porovnání s náklady na využívání vlastního auta hromadná doprava. A tak dále.

Korunka ke korunce

Nezdá se to, ale uvážlivou regulací zbytečných výdajů se můžete po částkách dostat na slušnou sumu. Například jedné známé se před časem podařilo značně ukočírovat osobní výdaje, když si zakázala pouliční kávu. Na konci jednoho měsíce totiž s úžasem zjistila, že během čtyř týdnů utratila za kelímky pro sebe a pár kamarádů přes tři tisíce korun. „Ještě třikrát tolik a můžu mít kávovar, co mi to zpropadené cappuccino bude vařit bez omezení a kdykoliv si vzpomenu,” uvědomila si. A mimoděk tak znovuobjevila velmi jednoduchý a zároveň velmi účinný trik, jak ušetřit peníze.

Když si stanovíte cíl, jde to snáz.

Dobré je vědět

a) kolik chcete ušetřit i

b) na co / k čemu / proč.

Cílem může být dovolená, nové auto, zabezpečení na důchod, finanční rezerva na kariérní pauzu… cokoliv, co vám dává smysl. Ten hraje obzvlášť důležitou roli. Pokud v šetření peněz nevidíte smysl, těžko s ním začnete, natož abyste v něm byli úspěšní. Snad nikdo neušetřil peníze jenom proto, že mu ostatní často říkali, že by šetřit měl. Když budete mít cíl, povede se to.

Jak se naučit šetřit peníze? Zkuste metodu "na tohle nesahat"

Mnoha léty a řadou lidí ověřený způsob radí, abyste peníze, které chcete dávat bokem, skutečně dali bokem co nejdříve. Máte v plánu odkládat čtyři tisíce každý měsíc? Fajn. Odešlete je na spořící nebo investiční účet hned, jakmile přistanou na účtu, který využíváte k pokrytí běžných výdajů. Metoda “pošlu, co zůstane na konci měsíce”, nefunguje. Většinou vám totiž nezůstane vůbec nic nebo minimálně o dost méně, než jste si na začátku své šetřící etapy slíbili.

Dívat se před sebe a myslet dopředu, to je další cesta, jak ušetřit peníze. Většina z nás na začátku roku ví, že bude chtít jet v létě na dovolenou, že bude potřeba zaplatit pojistku za auto, že v březnu, v dubnu a v říjnu mají narozeniny lidé, kterým budeme chtít dát dárky. Když si tohle včas uvědomíte, včas se připravíte. A nebudete muset sahat do rezerv.

Nikdo není tak bohatý…

Ano, chce to disciplinu a výdrž. Jako v životě skoro všechno. Pokud chcete ušetřit, musíte se uskromnit. Jakmile se ale z vědomé skromnosti stane návyk, možná s překvapením zjistíte, za kolik naprostých blbostí - protože někdy se to opravdu ani jinak nazvat nedá - jste dřív byli schopní utrácet.

Pár tipů pro ty, kteří to myslí opravdu vážně

Kupujte kvalitu. Opravdu vám místo dvaceti triček za pětistovku, která se po pěti vypráních hodí tak nejlépe na podlahu, stačí tři perfektní košile. Za necelé dva tisíce pořídíte dokonce i na míru šitou.

Stanovte si cenu. Když se vám něco líbí - třeba právě oblečení - řekněte si nejprve v duchu, kolik jste za daný kus ochotní dát. A pokud je prodejní cena vyšší než ve vašich představách, nechte oblečení oblečením.

Neplaťte víc, než musíte. Typickým příkladem jsou záležitosti, které můžete buďto koupit jednorázově, nebo za ně platit měsíčně. Jak často ve skutečnosti chodíte do posilovny? Vyplatí se vám měsíční permanentka, nebo byste udělali lépe s kartou, která vám garantuje určitý počet vstupů na neomezeně dlouhou dobu?

Mimochodem, a co vaše hypotéka? Nezasloužila by si refinancovat?

Recyklujte. Máte doma něco, na co jste rok nesáhli? Třeba rybářské pruty, protože na vysedávání u rybníka prostě bohužel není čas? Prodejte je. Získáte méně, než co jste za pruty zaplatili, ale rozhodně víc než za to, že je vůbec nikdo nepoužívá.

Autor: Marek Rygel


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...