Půjčka na auto? Co na tom, že má vyšší splátky než hypotéka – Příběhy z praxe

Zobrazeno: 87

Upřímně už nás roky fascinuje, že jsou si lidé (co si budeme povídat, zejména muži) schopni koupit auto svých snů a přitom vůbec neřešit, kolik stojí a hlavně – že na něj reálně nemají peníze. A za půjčku budou (s ledovým klidem) platit víc než za hypotéku na vlastní dům. Kromě hledání té nejlevnější a nejvýhodnější hypotéky jsou pak právě půjčky na auto a jeho pojištění to, co řešíme nejčastěji.

Pan Rajnoch a „krásný“ úvěr na auto 11,5 %

„Honzo, Marku, mám nové auto a akorát si ho vezu domů! Tak levný úvěr jsem jim prostě nemohl nechat!

Klient, říkejme mu pan Rajnoch, měl dlouhé roky sen, že si před důchodem pořídí novou Škodu Superb. Proč ne. Jenže realita byla taková, že s výplatou třicet tisíc čistého měsíčně, hypotékou (naštěstí jen pár tisíc měsíčně) a téměř žádnými úsporami (na účtě měli s manželkou asi 300 000 Kč), auto za téměř milion a půl úplně nepřicházelo v úvahu.

O to víc nás překvapil, když jednoho dne úplně nadšený volal, že udělal výbornou koupi zánovního Superba za necelý milion a dokonce mu v autobazaru nabídli rovnou půjčku na auto (na zbytek financování) s pohodovou splátkou 12 000 Kč měsíčně. A ano, opravdu vzal veškeré ušetřené peníze na důchod a použil je na koupi auta!

Proč bychom si my sami půjčku na auto nevzali?

Po několikaminutové diskusi nám poslal i úvěrovou smlouvu s tím, že na krásné auto má ještě „hezčí“ úvěr se sazbou 11,5 % p.a. a splatností sedm let (což bylo tak akorát do důchodu). Nebudeme se tu rozepisovat, že klient patřil mezi zatvrzelé odpůrce investic, takže po dlouhých diskuzích svolil s odkládáním aspoň tisícikoruny měsíčně do penzijního spoření. Že by někdy odkládal víc než desetkrát tolik nikdy nepřicházelo v úvahu. Na koupi auta to ale nebyl problém.

Ve výsledku se nám ještě obratem podařilo vyřídit úvěr bez dalších poplatků o 5 % p. a. levnější a ušetřit mu na úrocích za roky splácení téměř 150 000 Kč. (Deset bodů pro Hypotečníky).

To, co nás stále zaráží je to, jak racionálně uvažující lidé úplně ztrácí schopnost přemýšlet, když jde o koupi auta (v 98 % případů se genderově naprosto nevyváženě jedná o muže).

Ve výsledku tak:

  • musí splácet dalších pár let drahý úvěr, který ani není na investici (jako například nájemní byt),
  • na drahé auto si většinou sjednají pojistku za 20 000 Kč ročně (další výdaje),
  • auto se začne postupně kazit a chce servis, který stojí adekvátně v ceně auta (další výdaje desítky tisíc ročně),
  • po doplacení úvěru mají už většinou auto staré deset let a stěží ho prodají za třetinu původní kupní ceny,
  • pokud chtějí ještě během splácení řešit hypotéku, často na ni kvůli úvěru už nedosáhnou (splátky se v očích banky sčítají) a auto je tak doslova připraví o vlastní střechu nad hlavou.

Chápeme, že hezké a nové auto je moc fajn záležitost, ale opravdu má smysl doslova obětovat 10 až 20 let finanční budoucnosti tomu, že se budu vozit v autě, na které zcela objektivně nemám?


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...