Sleva na dani a hypotéka: i s úvěrem můžete ušetřit | Hypotecnik

Zobrazeno: 409

Počítáte si poctivě při úvahách o hypotéce veškeré výdaje spojené s koupí nemovitosti? A víte, že část ze zaplacených úroků vám u hypotéky vrátí stát zpátky ve formě slevy na dani? A že to může být až 45 000 Kč za rok?

Jak funguje sleva na dani u hypotéky?

Stát u nás dlouhodobě podporuje vlastnické bydlení a jeho financování hypotékami například právě zmíněnou slevou ze základu daně z příjmu odpočtem zaplacených úroků.

Za každý uplynulý rok vám banka/spořitelna vystaví na začátku nového roku potvrzení o zaplacených úrocích a vy máte možnost si od základu daně z příjmu (musíte tedy platit daně!) odečíst až 300 000 Kč, jež jste předtím zaplatili na úrocích HÚ. Toto platí pro hypotéky a úvěry na bydlení sjednané do 31. 12. 2020.

Od 1. 1. 2021 se sleva daňového odpočtu snížila na ½. To znamená, že ze základu daně z příjmu lze odečíst maximálně 150 000 Kč ročně. Sleva tak ale pořád vychází pro „staré“ hypotéky až na 45 000 Kč za rok a pro „nové“ hypotéky na 22 500 Kč za rok.

Jaké jsou podmínky?

Jednou z předpokladů je, že nemovitost využíváte vy nebo osoba blízká pro vlastní bytovou potřebu, tedy vaše vlastní bydlení nebo bydlení rodičů ANO, nemovitost na podnikání či pronájem NE (případně pouze částí, pokud vše kombinujete).

Běžně po Vás bude chtít minimálně v prvním roce finanční úřad doložit k podanému daňovému přiznání:

  • hypoteční smlouvu, kde jste uvedený jako dlužník nebo spoludlužník,
  • výpis z Katastru nemovitostí, kde jste (spolu)majitelem,
  • potvrzení o výši zaplacených úroků od banky/spořitelny.

Refixovali jste úrokovou sazbu? Nevadí

Je dobré také vědět, že vyšší limit pro maximální odpočet úvěrů se vztahuje i na hypotéky původně sjednané před 1. lednem 2021, kterým se po tomto datu refixovala úroková sazba. Nové úrokové období totiž (při zachování stejné smlouvy HÚ) není bráno jako nový úvěr, ale pokračování toho „starého“ jen s novou úrokovou sazbou.

Je dobré si pak spočítat, jestli při slevě třeba 0,1 % p. a. na úrocích při refinancování k jiné bance člověk opravdu ušetří, když si fakticky sjedná nový úvěr a díky tomu sníží na polovinu maximální možný daňový odpočet.

I tohle má dobrý hypoteční a finanční poradce na mysli. O tom, jestli se vám vyplatí, jsme se rozepsali v jednom z předchozích článků.

Hypotečník Banner (320 × 100 px) (Banner (na šířku)) (612 × 456 px) (880 × 300 px).jpg


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...