Na důchod můžete spořit i batoleti. Jak naplno využít příspěvky od státu?

Zobrazeno: 565

„Korunka ke korunce“ a je z toho… třeba milion, díky kterému bude váš odchod do důchodu o něco bezstarostnější. Nebo vašim dětem finančně usnadní první velká dospělá rozhodnutí a ony dosáhnou na bydlení ve vlastním. A i tady platí – čím víc ukládáte, tím víc dostanete od státu.

Na co přesně stát přispívá?

Státní příspěvek na doplňkové penzijní spoření – třeba i pro batole

Výše státního příspěvku na penzijní spoření se odvíjí od výše vašeho vkladu – to znamená, že začínáte na 90 Kč (pokud si odkládáte 300 Kč) a maximální částka, kterou od státu můžete měsíčně dostat, je 230 Kč (k vašemu vkladu 1 000 Kč a víc). To dělá ročně rovných 2760 Kč.

Zažádat o státní podporu může kdokoli s trvalým pobytem na území ČR nebo EU a to bez ohledu na věk, národnost nebo státní příslušnost. Takže ano, i dítěti můžete spořit na důchod a při dosažení plnoletosti si syn nebo dcera může vybrat až třetinu naspořené částky.

Aby člověk o příspěvek na penzijní spoření nepřišel, musí:

  • Spořit alespoň do 60 let a zároveň alespoň po dobu 5 let (což znamená, že mohou lidé v důchodu spořit a vybírat každých 5 let).
  • Státní příspěvek na penzijní spoření je vždy jen na jednu smlouvu, tedy jednu osobu a je jedno, jestli je to dítě, student, pracující, nepracující nebo důchodce. Ve chvíli, kdy se rozhodnete zrušit smlouvu, se musí vybrat celá částka (vyjma spoření sjednaného na dítě).

Státní podpora se týká i stavebního spoření

Stavební spoření se v České republice těší stálé oblibě. Snad proto, že je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak investovat. Jeho zřízení je snadné, bez rizika a navíc s bonusem od státu. Pokud za rok uložíte 20 000 Kč a víc, od státu získáte 2 000 Kč, což je maximální částka. Pokud si budete ukládat méně, nižší bude i státní příspěvek.

Opět platí, že čerpat státní příspěvek lze vždy jen pro jednu osobu / smlouvu, včetně dětí, studentů, dospělých, pracujících, nepracujících. A smlouva musí běžet alespoň 6 let a 1 den, abyste mohli peníze vybrat dle smluvených podmínek.

Peníze ze stavebního spoření nemusí být pouze na bydlení, i když v dnešní době se každá koruna navíc na pořízení vlastního domu nebo bytu hodí. Ceny nemovitostí v posledních letech narostly i o 100 % a hypotéku už nedostanete v plné výši, ale alespoň 10 % z hodnoty vaší vysněné nemovitosti musíte mít v hotovosti.

Odpočet investičního životního pojištění – vratka/sleva na dani z příjmu

Máte doplňkové penzijní spořenía odkládáte si měsíčně 1 000 až 3 000 Kč? V tom případě si tuto částku můžete odečíst za základu daně z příjmu (rok zpětně). To znamená, že pokud měsíčně na DPS posíláte 3 000 Kč, můžete si následně za rok od základu daně z příjmu odečíst za předchozí rok 24 000 Kč a dostanete zpět na dani z příjmu vratku/slevu 3 600 Kč.

Totéž platí i pro investiční životní pojištění a částku až do výše 2 000 Kč za měsíc, kterou si účastník platí do „spořící“ části IŽP. To je opět tedy až 24 000 Kč za dvanáct měsíců a z toho vyplývá sleva na dani z příjmu až 3 600 Kč.

Autor: Ing. Jan Zeman


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...