Máte starší stavební spoření? Tak to máte možná poklad

Zobrazeno: 329

Máte ještě někde doma starou smlouvu stavebního spoření? Ano? A víte, že spolu s ní vám v šuplíku leží hotový poklad?

Když potřebujete půjčit na bydlení, úvěr ze stavebního spoření je poklad

Věc je samozřejmě trošku specifičtější a stavební spoření se za poslední rok nestalo hvězdným nástrojem na zhodnocení vkladů. Máme tu na mysli spíš možnost si vzít od stavební spořitelny úvěr ze stavebního spoření.

V čem dnes tkví jeho kouzlo? V tom, že máte úrok pevně daný ve smlouvě už při jejím podpisu. A jelikož takový úvěr lze dostat nejdříve po 2 letech od sjednání stavebka (a splnění několika dalších podmínek), získáváte dnes jako majitel několik let staré smlouvy možnost si vzít úvěr se sazbou dnes již opravdu historickou(myšleno po 4 % p. a.)!

Ze zákona totiž mohou stavební spořitelny úvěry ze stavebního spoření poskytovat s maximálně 3% přirážkou na úroku oproti spořící sazbě uvedené ve smlouvě. Pokud tedy mám ve smlouvě spořící sazbu 0,5 % p. a., následný úvěr ze stavebního spoření může mít sazbu max. 3,5 % p. a. Při srovnání s dnešními sazbami hypoték 6+ % p. a. naprosto nevídané!

Cíl stavebního spoření? Úvěr!

Málokdo si totiž dnes pamatuje, že stavební spoření původně vzniklo v Německu po 2. světové válce jako levnější alternativa k drahým hypotékám. Jednoduchá myšlenka byla, že si nejdřív několik let spoříte a pak si můžete zbytek potřebných peněz půjčit levněji než na hypotečním trhu. Jak je známo, trendy se opakují a dnes je tato myšlenka znovu aktuální.

Co se týče nejběžnějších podmínek pro získání úvěru ze stavebního spoření (pozor – neplést s překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření, tam žádné limity na úroky nejsou!) patří:

  • spořit si minimální potřebnou dobu (často alespoň 2 roky),

  • naspořit si vlastními prostředky minimálně 20–40 % (dle produktu a spořitelny) z cílové částky spoření/úvěru,

  • splnit tzv. „hodnotící číslo“ (každá spořitelna to nazývá jinak), což je další parametr slučující délku spoření, výše úložek a zůstatků v čase apod.

Výhodu tak dnes mají ti, kteří si pořídili smlouvu StSp před minimálně 2 lety a následně poctivě spořili. Díky tomu si dnes mohou vzít výrazně levnější úvěr, který sice většinou na koupi nového bytu nestačí (cílová částka už je někde jinde), ale na rekonstrukci, nebo třeba pořízení tepelného čerpadla, zateplení či solárních panelů by stačit mohl.


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...