Tak vy ještě nebydlíte ve vlastním?!

Zobrazeno: 116

Usilovat o vlastní bydlení, nebo raději zamířit do nájmu? Stejnou otázku si dřív nebo později položí snad každý. Někdo má jasno hned, někdo tápe. Obojí má klady i zápory, které se hodí zvážit. Klidně několikrát. Zásadně vám to může pomoci při rozhodování. A především při dlouhodobém plánování.

Vlastní bydlení vs. nájem

Jak už jsme si řekli, obojí má svoje. Vlastní bydlení navozuje pocit jistoty. Bydlíte ve vlastním a když budete hypotéku poctivě splácet, přijde doba, kdy bude byt nebo dům jen a pouze váš. Nájem zase budí dojem nezávislosti. Když se jednoho dne probudíte a řeknete si, že vás stávající bydlení nebaví a chcete změnit působiště, můžete zvednout kotvy třeba hned. Nebo nejpozději za pár měsíců, ke kterým vás obvykle váže nájemní smlouva. Jak ale nejspíš tušíte, nejsou to dojmy ani pocity, co má u vlastnictví nemovitostí nakonec hlavní slovo.

Řada těch, kteří žijí v nájemní bytě, by ráda zamířila do vlastního. Kdekterý nájemce na vlastní bydlení ale nedosáhne, ani kdyby se rozkrájel. Naopak mezi těmi, kteří bydlí ve vlastním, byste nejspíš našli pár těch, kteří by za jiných okolností preferovali nájem. Jasně, bylo by jich určitě méně než těch, kteří vlastní bydlení vyhlíží jen marně. Ale nějaké byste přece našli.

Za vším hledejte - jak jinak - finance a možnosti, které rostou úměrně s množstvím peněz. Lidem, kteří nedobrovolně volí nájem, nejčastěji nemají 20 % z celkové ceny nemovitosti, a tudíž na hypotéku nedosáhnou. Někdo jiný by zas preferoval nájem, pokud by byl nižší a jemu zbylo víc prostředků na jiné účely. Jenže si velmi jednoduše spočítá, že i měsíční splátka hypotéky vychází často levněji.

Vlastní bydlení je přece standard

Co víc, vlastní bydlení se v České republice považuje za jakousi samozřejmost, o kterou by měl usilovat dřív nebo později každý. Dokud nemáte vlastní byt nebo dům, alespoň čas od času se vám někdo zeptá, kdy už si konečně pořídíte něco vlastního.

Možná máte hroší kůži a dotěrné otázky vám nevadí. Faktem ovšem je, že spoléhat celoživotně na nájem je spíš loterie než pragmatismus. Jakkoliv to může znít samoúčelně v článku specialistů, které hypotéky živí - je to tak.

Výhody vlastního bydlení

  • Nemovitost dlouhodobě platí za jednu z nejlepších investic.
  • Byt nebo dům můžete kdykoliv prodat.
  • Po splacení je nemovitost vaše a víte, kolik budete v příštích letech platit.

Slabiny vlastnictví

  • Hypotéka je závazek na několik desítek let.
  • Jste vázáni na jedno místo.

Výhody nájmu

  • Nepotřebujete téměř žádné peníze do začátku.
  • Stěhování z nájmu je podstatně jednodušší.
  • Netrápí vás skryté vady, řadu věcí řeší majitel.

Nevýhody nájmu

  • Nájem může v čase růst.
  • Platíte za cizí.
  • Málokdy si můžete bydlení přizpůsobit.

Pokud nepočítáte s dědictvím nemovitosti, nesdílíte dům s rodiči nebo nehodláte v budoucnu natrvalo přesídlit do karavanu, měli byste otázku vlastního bydlení začít zohledňovat ve svých dlouhodobých plánech. Co nejdřív. Musíte totiž počítat s tím, že i pořízení vlastního bydlení je záležitost na několik let. Hotovost do základu hypotéky nenašetříte v řádu týdnů ani měsíců. Než se k hypotéce upíšete, měli byste si být jistí, že ji utáhnete. Nemluvě o tom, že výběr (nebo snad stavba) vysněného bydlení také nějaký čas zabere. A tohle všechno potřebujete promyslet a naplánovat.

Začněte pracovat na svých plánech ještě dnes. Pomůžeme vám.


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...