Vyplatí se ještě investovat do nemovitostí? Úroky skokově rostou

Zobrazeno: 286

Zdražuje se všechno a všude, ceny materiálů, práce i bytů a domů. Vyplatí se ještě investice do nemovitosti, nebo je lepší si počkat?

Růst cen se jen tak nezastaví

Bydlení je drahý špás, ale pro Čechy je to dlouhodobě jedna z nejjistějších investic (snad proto, že je hmatatelná).

Do cen nemovitostí se promítá i poptávka výrazně převažující nabídku (například v Praze je teď nejméně bytů k prodeji za posledních deset let). Proč? Lidé mají obavy z inflace, která už dvojnásobně převýšila ideální 2–3 % a tak se snaží volné peníze investovat právě do nemovitosti, aby je uchránili před ztrátou hodnoty.

Proto je důležité koupit „správný byt za správnou cenu“ a na správném místě. Pak už jen stačí najít spolehlivého nájemníka, kterému místo k žití dlouhodobě pronajmete. Nájemné vám pak pokryje velkou část přímých nákladů na byt (úroky z úvěru, které odvádíte bance, platby SVJ a fond oprav). Dlouhodobě rostoucí ceny nemovitostí a nájmů se postarají o to, že za pár let půjde značná část nájemného do vaší kapsy.

Čeho je málo, to je drahé

Kromě nízké nabídky a vysoké poptávky se do zvyšujících cen bytů promítají i další faktory:

  • stálý růst cen materiálů (v meziročním srovnání i o vyšší desítky procent nejen kvůli covidu, poptávce a problémům v dopravě, ale i kvůli rostoucím cenám energií a emisních povolenek)
  • tím pádem rostoucí ceny výstavby i rekonstrukce starších nemovitostí,
  • vzrůstající ceny práce (inflace působí na pracovní trh – nezaměstnanost je extrémně nízká, ale lidí ve stavebnictví je málo),
  • vysoké ceny energií, které se ještě nepromítly do nákladů ve stavebnictví a
  • v neposlední řadě i dlouhé lhůty na vyřízení některých nutných povolení a s tím související prodlevy.

Všechny tyto vlivy hovoří z čistě matematického hlediska pro to, že je finančně výhodnější investovat do nemovitosti teď (2021/22) než příští rok.

Tip z našeho archivu: Jak investovat do domu a překonat zdražení elektrické energie?

A jak je to s úroky na hypotékách?

Kvůli vysoké inflaci rostou. A dle očekávání trhu úroky na hypotečních úvěrech ještě porostou, protože banky do nich ještě plně nepromítly zvýšení sazeb ČNB a inflační očekávání. Na konci roku 2021 se podle odhadů budou pohybovat okolo 4,5 %. Tak drahé hypotéky byly v Česku naposledy okolo roku 2010.

Představte si, že teď můžete v Brně koupit byt 2kk za 5 milionů na hypoteční úvěr s úrokem 3,7 % p. a. (23. 11. 2021). V létě 2022 může ten samý byt stát 5,5 až 6 milionů Kč a hypotéční sazba bude pravděpodobně 5 % p. a. Jaký bude rozdíl na splátce 80% hypotečního úvěru? Teď byste platili 18 400 Kč a za rok 25 700 Kč. To dělá rozdíl 7 300 Kč měsíčně.

Investovat do nemovitosti nebo ne?

S kalkulačkou i bez ní je to vlastně jednoduchá rovnice. Pokud nemáte hotovost na koupi celé nemovitosti, takže si budete muset požádat o hypoteční úvěr, čekání do příštího roku se vám nevyplatí. Stálo by vás navíc stovky tisíc kvůli vyšší ceně domu/bytu a dalších stovky tisíc na splácení navýšených úroků během příštích let.

Tento nárůst bude pravděpodobně během roku 2022 tak zásadní, že finanční možnosti podstatné části kupujících nebudou stačit.

Abychom to shrnuli – pokud chcete během příštího roku až dvou investovat do nemovitosti, udělejte to teď, nebo alespoň dva roky vyčkejte a doufejte v pokles cen. Může se ale stát, že nemovitosti nezlevní, hypoteční úroky neklesnou a vy na tom budete ještě hůř než dnes.

Chcete vědět víc?

Nabízíme bezplatné konzultace nejen pro ty, co se chystají pořídit vlastní bydlení, ale i všechny, co chtějí investovat, pojistit si bydlení, pohlídat si ceny energií nebo si nastavit finanční plán.

Autor: Marek Rygel


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...