Jak investovat do domu a překonat zdražení elektřiny

Zobrazeno: 74

Zdražení elektřiny a plynu až o stovky procent je pro řadu domácností pořádný zásah do rozpočtu a podle expertů ceny dolů jen tak nepůjdou. Odpuštění DPH minulo a nový vláda snižuje dopady zdražení na občany příspěvky na bydlení. Ale i tak počítejte s tím, že letošní vyúčtování vaše peněženky opravdu zabolí.

Co s tím?

Zdražování nás všechny přinutilo přemýšlet o tom, kde všude nám elektrická energie doma utíká. Vlastně máme výhodu, protože jako svoji vlastní páni s tím alespoň něco zmůžeme (zatímco leckterá firma musí zatnout zuby a zdražit, pokud nechce rovnou zavřít).

Tipů, jak ušetřit za energie, najdete na internetu spoustu. A tak můžete pouštět náročnější spotřebiče (pračku, myčku) na levnější noční proud, zkontrolovat, že máte úsporné led žárovky a spotřebiče a podobně.

Vyberte si spolehlivého dodavatele

To, jak rychle skončila Bohemia Energy mnohé nepříjemně překvapilo. Pokud vás současné ceny energií ponoukly k tomu, abyste se porozhlédli po jiném dodavateli, věřte, že jeho výběr není dobré podcenit. A neměli byste se řídit jen cenou za kWh, ale i referencemi zákazníků.

Jak zainvestovat do domu, aby vás účty za elektřinu nezruinovaly?

Pokud máte tu možnost, vydejte se, podobně jako značná část Čechů, cestou soběstačnosti. A je úplně jedno, jestli právě rekonstruujete, nebo jste teprve ve fázi stavebních příprav. Tady platí, že jaké si to uděláte, takové to budete mít. Vždyť je to VAŠE.

Investujte do obnovitelných zdrojů energie

Zdražení elektřiny a dotace z programu Nová zelená úsporám dělají z fotovoltaiky a tepelných čerpadel čím dál dostupnější a navíc ekologický způsob, jak ušetřit na energiích. I návratnost počáteční investice do jejich pořízení se rapidně zkrátila (i když to pořád nejsou úplně levné položky).

Konkrétně fotovoltaické panely zažívají v posledních měsících boom. A celkem zaslouženě, protože přeměna slunečního záření na elektrickou energii je levný a ekologický způsob, jak nahradit elektřinu z distribuční sítě. Platí, že čím víc byste takovou sluneční energii využili, tím méně budete platit.

I tepelná čerpadla nachází čím dál častěji cestu do běžných domácností a dá se počítat s tím, že jak budou od září končit neekologické kotle, bude po čerpadlech ještě větší hlad. Jsou totiž jedním z nejlevnějších způsobů vytápění a ohřevu užitkové vody. V porovnání s elektrickým kotlem má tepelné čerpadlo až o 69 % nižší provozní náklady a i s jeho pořízením vám můžou pomoc dotace.

A když už jsme u toho vytápění, víte, jak se říká, že se topí pánu bohu do oken? Pokud máte starší okna, stojí za zvážení, jestli je nevyměnit (nebo alespoň neizolovat termoizolační fólií). To totiž může podle průzkumů ušetřit až 40 % nákladů na vytápění.

Tak co? Ještě pořád vám zdražení cen energií dělá vrásky?

Nechte nám na sebe kontakt a třeba to společně vymyslíme.

Autor: Ing. Jan Zeman


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...