Jak vytvořit finanční rezervu? I tisícovka měsíčně stačí

Zobrazeno: 164

Za těch víc než 6 let, co jsem v branži, jsem se bavil o financích, plánování a tvorbě kapitálu určitě s více než tisícovkou lidí. A víte co? Pořád mi nešlo do hlavy, jak je možné, že někdo nedokáže udržet ani korunu a jiný (třeba i s polovičním příjmem) každý měsíc poctivě spoří, pracuje na finanční rezervě a investuje (deseti)tisíce. A vrtá mi to hlavou pořád.

Paradoxně se ukázalo, že totiž ona schopnost odložit bokem peníze téměř nesouvisí s pravidelným příjmem člověka. Někteří moji klienti vydělávají měsíčně 20 tisíc korun čistého a z této částky zvládnou 6 tisíc Kč zainvestovat, zatímco jiní mají příjem přes 150 tisíc Kč a po letech úmorné společné práce jsme se dostali k investování 3 tisíc měsíčně…

Takže jak si efektivně vybudovat finanční rezervu/polštář/kapitál?

  • Naučte se žít i bez hromadění věcí, každodenních obědů v restauraci, supermoderních hightech hraček nebo nového auta co 3 roky. Jde to. Vážně. A možná vás překvapí, kolik peněz pravidelně vyhazujete oknem za zábavu.
  • Znáte někoho, kdo na první pohled vypadá, že má hodně peněz? Věřte nebo ne, nejspíš má tak polovinu z toho na dluh a finanční rezervu/investice prakticky žádné. Tohle platí velmi výrazně aspoň ve věkové skupině 20–40 let.
  • Pamatujte, že čím víc kapitálu máte, tím jednodušší je investovat znovu a více. Jasně totiž vidíte zhodnocení. Vím, procenta jsou procenta, ale pětiprocentní zhodnocení ze 4 milionů prostě vypadá výrazně lépe než sedmiprocentní z 20 tisíc Kč (200 000 Kč vs. 1 400 Kč).
  • Můžete taky zkusit zvýšit své příjmy (brigádou, najít lepší práci, pronajímat byt). Kreativitě se meze nekladou.

Začínal s měsíční investicí tisíc korun. A teď?

Mám v zásobě jeden hezký příběh – s některými klienty se setkáváme na výroční schůzce pravidelně už několik let. U jednoho z nich jsme začínali s měsíční investicí 1 tisíc korun. Po roce jsme si vždycky vyhodnotili, jak se investicím daří a probrali, jestli souhlasí s dalším navýšením (a případně rozšířením portfolia).

Výsledek je ten, že po 5 letech teď klient měsíčně investuje přes 25 tisíc Kč! Na jednu stranu má nadprůměrný příjem cca 63 tisíc Kč měsíčně čistého, ale i tak z něj v pohodě odloží víc jak ⅓.

Tak abych to shrnul

Na základě toho a dalších příběhů z praxe lidem doporučuji začít investovat ze začátku klidně i tisícovku a na tu postupně nabalovat. Jakmile člověk vidí, že to dává smysl – peníze se množí a cíle plní – nemá téměř nikdo problém postupně dosáhnout na investice v řádu milionů korun.

Než se do toho pustíte (ideálně s pomocí finančního poradce), není naškodu si doma alespoň načrtnout finanční plán – srovnat si příjmy, výdaje (nejlépe pěkně rozepsat, v jakých ohledech máte výdaje zbytečné) a promyslet, jakým směrem byste se chtělli vydat dál. Našetřit na auto? Základ na hypotéku? To už je na vás. Ale každá cesta potřebuje cíl.

A jestli s jeho hledáním potřebujete pomoc, dejte mi vědět. Naše služby jsou pro vás zdarma.

Jan Zeman


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...