Zkroťte své finance a pusťte se do finančního plánování

Zobrazeno: 307

Nový rok slibuje i nové začátky a vy se plni energie pouštíte do práce s tím, že tento rok budete ještě úspěšnější, zdravější a prostě a jednoduše lepší než kdy dřív. Většina novoročních předsevzetí se týká skoncování se zlozvyky (a to je boj) a směřování k zdravějšímu já. Takže cvičíme, k snídani si místo kafe mixujeme zelené smoothie a tváříme se, že nám to vydrží alespoň… do března. Ale co finance?

Dobře, možná jich na účtu po předvánočním hýření tolik nezůstalo, ale byla by škoda, nechat je jen tak ležet a doufat, že se tento rok plný dvojek nestane nic, co by vás zaskočilo. Pojďme se trochu zamyslet nad finančním plánováním.

Základ finančního plánování? Napište si to

Od nového roku nebudu tolik utrácet za… (doplňte dle libosti). Ať už šetřit chcete, nebo musíte, protože inflace a rostoucí ceny energií vám provětraly peněženku víc, než jste čekali, základem finančního plánu je přehled.

Takže si vezměte večer tužku a papír, nebo chytrý telefon s ještě chytřejší aplikací a pište si, za co a kolik utrácíte. Každý den. Na konci měsíce pak své předpokládané výdaje a příjmy srovnejte s těmi skutečnými a rázem budete mít jasno, kde můžete ušetřit a kde vám naopak ještě něco přebývá k dobru.

Stanovení vlastního rozpočtu je alfou a omegou plánování osobních financí. Můžete ho brát jako nutné zlo, ale nenechte se tím otrávit. Jakmile si na zapisování a kontrolování zvyknete, uvidíte, že se změní i váš přístup k penězům.

Udělejte za dluhy tlustou čáru

Spadli jste do dluhové pasti? Pokud jde o hypoteční a jiné úvěry, tady vám bohužel nikdo nic neodpustí a pokud vám ještě navíc během tohoto roku končí fixace, jste v dost nemilé situaci.

Podívejte se, co dělat, když vám končí fixace hypotéky v roce 2022.

Tady je na místě si slíbit a přísahat, že budete platit své závazky pravidelně tak, abyste je mohli co nejdřív nechat za sebou a zase roztáhnout křídla.

Jak ušetřit peníze

Způsobů, jak v dnešní době ušetřit peníze za zbytečnosti je plný internet. Můžete si doma vařit a ušetřit tak za dovoz jídla, můžete si hlídat spotřebu elektřiny a nenechat se zlákat reklamními letáky na nepromyšlené nákupy věcí, které ve výsledku vlastně ani nepotřebujete. Můžete se v duchu moderního fenoménu zero waste snažit redukovat nákup nových věcí a recyklovat stávající.

Jestli už před sebou máte nějaký nástřel svého finančního plánu, možná přemýšlíte o tom, kolik vlastně ideálně ušetřit. Obecně lze říci, že dostačujících je alespoň 10 % a každé procento navíc je pak jen k dobru (nebo k pohodlnější dovolené). Aby se vám lépe spořilo, je dobré si stanovit nějaký dosažitelný a dostatečně velký finanční cíl.

Investujte!

Inflace se skloňuje dnes a denně a nejspíš i vás trochu pálí pomyšlení na to, co udělá s vašimi úsporami. Pokud jde o spořící účty, tam úroky sice mírně vzrostly, ale ani s využitím státních příspěvků na stavební a důchodové spořeníinflaci nepokoříte. Tudíž vaše úspory pomalu ztrácí na hodnotě. Na druhou stranu je spoření méně rizikové než investice (obzvlášť pokud nemáte potřebné znalosti).

O tom, jestli se ještě vyplatí investovat do nemovitostí, jsme psali nedávno. Rozhodně je investování do akcií, nemovitostí a drahých kovů stále zajímavý způsob, jak zhodnotit své finanční prostředky. A ačkoli se ne vždy na finančnám trhu daří, nesmíte se nechat rozhodit občasnými, ale přirozenými, výkyvy. Vytrvalost pak přináší to nejlahodnější ovoce.

Chcete začít?

V rámci našich služeb poskytujeme ZDARMA finanční poradenství týkající se investic a sestavení finančního plánu, takže pokud si nejste jistí, jestli máte na splnění svých předsevzetí týkajících se financí, dostatečné znalosti, můžeme to probrat na bezplatné konzultaci.


Autor: Marek Rygel


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...