Hledáte levný úvěr? Možná ho máte – úvěr ze stavebního spoření

Zobrazeno: 244

Máte stavebko? Tak to ho nerušte, možná za něj budete ještě rádi

Úrokové sazby dál vesele stoupají – aktuálně se pohybují okolo 6 % a kdo ví, jak to bude dál. Někdo nad nimi vyzrál včasnou hypotékou bez nemovitosti (jako manželé Mičánkovi, o kterých jsme tu už psali). A někdo (prý až ⅓ Čechů) má doma poklad v podobě Smlouvy o stavebním spoření, která mu zajistí právo na úvěr ze stavebního spoření s předem sjednanou úrokovou sazbou. Tak by bylo dobré, se do těch šuplíků podívat.

Stavební spoření drtí inflace

Doby, kdy si stavební spoření lidé sjednávali ve velkém kvůli podpoře od státu, jsou pryč (na začátku 90. let k němu přispíval stát 4 500 Kč, což bylo pro představu asi 70 % tehdejší průměrné mzdy). Aktuálně můžete získat maximálně 2 000 Kč a dlouhodobě se diskutuje o tom, že by se státní podpora stavebního spoření měla zrušit úplně.

Stavební spoření vnímá spousta lidí jako čistě spořicí produkt, který více či méně ochrání jejich peníze před inflací, jako finanční rezervu nebo základ k pořízení vlastního bydlení. A jsme u toho – stavební spoření totiž opravdu vzniklo jako alternativa k drahým hypotékám. Takže co je jeho cílem? Úvěr ze stavebního spoření.

(Pokud vám jde primárně o zhodnocení peněz, přemýšlejte spíš o investování.)

Výhody úvěru ze stavebního spoření

Zatímco překlenovací úvěry zdražují podobným tempem jako hypotéky, s úvěrem ze stavebního spoření je to krapet jinak. Výše úrokových sazeb platí od okamžiku uzavření smlouvy a zákon říká, že úroková sazba úvěru ze stavebního spoření smí být maximálně o 3 % vyšší než úroková sazba vkladů.

Co to znamená?

Aktuálně nižší úrok. Pokud jsou vaše vklady úročeny například jedním procentem, úroková sazba úvěru ze stavebního spoření může být maximálně 4 %. A větší svobodu máte i co se týče použití financí. Můžete je využít nejen na pořízení bytu či domu, ale i na rekonstrukci, modernizaci, pořízení fotovoltaiky, koupi pozemku a podobně.

Kde je háček?

I tady platí několik omezení, se kterými je dobré se seznámit:

  • výše úvěru je omezená – platí, že si můžete půjčit maximálně rozdíl mezi cílovou částkou (např. milion Kč) a naspořenou (např. 400 tisíc Kč), to znamená, že nejvyšší úvěr je 600 tisíc Kč. To může být problém, pokud jste záměrně zvolili nižší cílovou částku, abyste nemuseli platit vysoký poplatek za uzavření smlouvy (ten se počítá jako % z cílové částky). Na druhou stranu, můžete si zažádat o navýšení.
  • Je potřeba spořit alespoň dva roky,
  • naspořit určitou minimální částku (obvykle mezi 25 % a 40 % cílové částky).
  • A v neposlední řadě je třeba dosáhnout předepsaného hodnotícího čísla, které má ale každá stavební spořitelna jiné a také ho jinak počítá.

Úvěr ze stavebního spoření jako levná alternativa pro financování bydlení?

Byly doby (a není to tak dávno), kdy nemohly úvěry ze stavebního spoření hypotékám konkurovat. Teď je situace krapet jiná a sazby takových úvěrů ze stavebka začínají na 3 %, jsou tedy až o polovinu nižší.

Otázkou je, jestli to bude stačit na vyšponované ceny nemovitostí. Dumáte, jestli se vám to vyplatí? Celá záležitost je dost individuální. Máme návrh – pojďme si o tom popovídat nad šálkem kávy. Nezávazně a zdarma.

Hypotečník Banner (320 × 100 px) (Banner (na šířku)) (612 × 456 px) (880 × 300 px).jpg


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...