Chcete začít investovat? Základem je budování rezervy

Zobrazeno: 130

„Já nechci šetřit, ale investovat a hlavně na investicích dlouhodobě vydělávat!“ řekl nám nedávno náš klient Pavel. Na to se ho ptáme: „Dobře a dostatečnou rezervu už máte?“ „Co tím myslíte?“ Odpověděl zmateně.

Budování rezervy je základ

Spoustu lidí současná inflace děsí a investiční rezerva je způsob, jak před ní své peníze, které by jinak jen ležely na účtu a ztrácely na hodnotě, ochránit. Budování dostatečné rezervy vs. dlouhodobé investování na deset a víc let bychom přirovnali k budování solidních základů a následné stavbě vícepodlažního domu.

Jednoduše – bez dostatečně silných, stabilních a hlubokých základů o moc víc než přízemní bungalov nepostavíte. Nechcete mít v kontextu tohoto přirovnání jen „přízemní“ finanční budoucnost? Dobře, tak je potřeba mít ze všeho nejdřív dostatečné finanční základy = rezervy.

Běžně s klienty rezervu členíme na:

  • Operativní (krátkodobou) na 1–3 měsíce výdajů. Ta by měla být dostupná ideálně ihned, uložená garantovaně a naprosto bez volatility. Ve výsledky jsou to tak často prostředky uložené na běžném nebo spořícím účtu (nebo obojím).

  • Strategickou (střednědobou) rezervu, kde jsou prostředky na dalších 3 až 12 měsíců výdajů. Jejichž výběr může trvat případně i týden. Jeden nikdy neví, proto je dobré se snažit o konzervativní uložení peněz a jejich relativní dostupnost podle potřeby. Ve výsledku se už v tomto kroku můžete pustit do investování, třeba do konzervativnějších otevřených podílových fondů.

Jedna rezerva je pro strýčka příhodu, druhá pro klidný spánek

Dva druhy rezervy v rozpočtu mají své opodstatnění. Do té operativní pravděpodobně sáhnete i několikrát za rok. To když budete potřebovat prostředky na opravu pračky, nové pneumatiky na auto, nebo zálohu na dovolenou.

Do té strategické sáhnete jen při opravdu velkých výdajích jako je koupě novějšího auta, solární panely na RD, ztráta zaměstnání… Takže vám zde uložené peníze mohou často i několik let pracovat a zhodnocovat se.

Do větších dlouhodobých investic byste se pak měli pouštět ideálně až poté, co si vytvoříte dostatečné základy.

Ne každý má to štěstí, že už má rezervy dobudovány, takže je samozřejmě reálná cesta dát dohromady alespoň minimální potřebné částky a pak současně budovat rezervy i dlouhodobé investice (to kvůli složenému úročení).


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...