Co dělat, když mi končí fixace na hypotéce 2022?

Zobrazeno: 657

Končí vám fixace hypotéky v roce 2022 a dosud vás zdražování hypoték nechávalo chladnými? Je na čase to řešit, protože vyhlídky na příští rok rozhodně nejsou růžové.

Zase to věčné zdražování

Valí se to na nás ze všech stran a inflace vážně není legrace. Česká národní banka během letošního roku již čtyřikrát zvýšila dvoutýdenní repo sazbu, která se teď zastavila na 2,75 %. To se samozřejmě promítlo do úrokových sazeb u hypoték, které aktuálně vytrvale a především výrazně stoupají. A podle všech předpovědí budou i nadále stoupat.

Aktuálně (v prosinci 2021) se úrokové sazby hypotečních úvěrů pohybují okolo 4 %, zatímco ještě na jaře byly na poloviční hodnotě. A protože ekonomické předpovědi „slibují“ inflaci během roku 2022 mezi 7 a 8 % p. a., ČNB zvýší úroky a díky tomu budou pak úrokové sazby na hypotékách 5 až 6 % p. a. Bez debat.

Tato chyba bude drahá

Takže pokud jste až dosud čekali, rozjímali a doufali, že nový rok plný dvojek s úroky na hypotékách zatřese a ony třeba zase na tu dvojku spadnou, vstaňte z křesla a začněte to řešit. Ideální doba na refinancování hypotéky byla naposledy na jaře roku 2021, ale pozdě bycha honit. Musíte se smířit s tím, že si připlatíte.

Z předchozích řádků jste asi už pochopili, že vyhlídky nejsou kdo ví jaké, takže jestli na vás konec fixace hypotéky už mává z nového kalendáře, můžete si novou fixaci zajistit ještě relativně „levně“.

Nechme promluvit čísla: s úrokem okolo 4 % ušetříte oproti 5,5% sazbě na příští rok na každém milionu korun 15 000 Kč jen na úrocích. Z toho si asi každý spočítá, že na běžné hypotéce na 3 miliony Kč s fixací na 5 let je úspora na úrocích 3 x 15 000 Kč x 5 = 225 000 Kč!

Přečtěte si také: Vyplatí se ještě investovat do nemovitostí?

Ještě není pozdě

Rozhodně tedy nyní není pozdě, ale naopak jde ještě „zachránit“ reálně nižší stovky tisíc z rodinného rozpočtu za úroky v nadcházejících letech!

Určitě nemusíte čekat, až vás banka sama upozorní na to, že se blíží konec fixace vaší hypotéky. Obecně doporučujeme, abyste se o aktuální sazby HÚ zajímali klidně s půlročním předstihem, protože refinancovat nebo zafixovat svou hypotéku můžete kdykoli, kdy uznáte za vhodné (a stávající podmínky úvěru za nevhodné).

Takže co dál?

Máte před sebou důležité rozhodnutí a vlastně jen tři možnosti:

  • Můžete požádat o nabídku vaši stávající banku (ale tak trochu počítejte s tím, že vám nabídne primárně to, co je výhodné pro ni).

  • Proto rozhodně není naškodu oslovit i ostatní banky a případně odejít k jinému poskytovateli, pokud má výrazně lepší podmínky. Ne vždycky je nižší úroková sazba OPRAVDU výhodnější – můžou se s ní pojit další náklady v průběhu čerpání úvěru, něco zaplatíte za odhad nemovitosti, možná i za poskytnutí úvěru a za přepis na katastru nemovitostí (jen vklad a výmaz zástavního práva = 4 000 Kč).

  • Nebo taky nemusíte dělat nic, což se ale doteď tak úplně nevyplatilo.

Nevíte si rady? Proto jsme tu my

Dovolíme si ještě poznámku, než začnete panikařit a jednat za poklusu, protože vám končí fixace hypotéky a nabídky jsou takové, jaké jsou: nadechněte se a vydechněte.

Hned na začátek ledna proběhl webinář o nemovitostech a hypotékách v roce 2022. Podívejte se na záznam nabitý informacemi o nejen o hypotékách a úrokových sazbách, ale i nových omezeních ze strany ČNB.

Nevíte, na jak dlouho si hypotéku zafixovat, abyste nebyli (zase) tratní? Bojíte se, že úrokové sazby ještě porostou a vy si nevyberete poskytovatele hypotečního úvěru správně? Tady je opravdu namístě zvážit rady finančního poradce, který má o trhu s hypotékami přehled jako nikdo jiný.

Domluvte si nezávaznou konzultaci a už na nic nečekejte.


Autor: Ing. Jan Zeman


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...