Jistota nebo bublina? Vyplatí se teď investovat do nemovitosti?

Zobrazeno: 106

Pokud máte na účtu volné peníze, možná vám vrtá hlavou, kam nebo do čeho byste teď své finance mohli bezpečně uložit. Probleskne vám v souvislosti s tím občas hlavou investice do nemovitosti? Shrnuli jsme pár pravidel, která byste měli mít na paměti. Mohou vám usnadnit rozhodování. A taky nedělat stejné chyby, jaké v dobré víře řada investorů opakuje.

Investice do nemovitosti: ano nebo ne?

Tahle otázka trápí lidstvo od nepaměti. Nebo minimálně od doby, kdy se ceny nemovitostí začaly napříč republikou - až na drobné výjimky - rok od roku o několik procentních bodů zvedat. Nemovitosti se většinou zhodnocují rychlostí, která velmi pohodlně pokryje inflaci. A také jde stále o jeden z nejbezpečnějších způsobů investování - i když řada (nezasvěcených) lidí tvrdí opak.

Investiční nemovitost NENÍ k vlastnímu bydlení

Vlastní bydlení je svým způsobem také investice, protože platíte za něco, co je nebo bude jednou vaše, místo toho, abyste vráželi peníze do cizího. Termínem investiční nemovitost však označujeme pouze ty nemovitosti, které si člověk pořídí za účelem zhodnocení nebo zajištění dalších výnosů.

To byste si měli vtlouct do hlavy. A pamatovat na to zvlášť při výběru.

Proč?

Protože právě proto se vám investiční nemovitost nemusí nutně líbit. Jeden z našich kolegů kdysi řešil hypotéku s klientkou, které se naskytla možnost koupě velmi nadějné nemovitosti. Byt byl v dobrém stavu, za velmi výhodnou cenu, na velmi dobrém místě. Doslova snová investice. Klientka však z koupě nakonec vycouvala. Důvod? Sama by nikdy nechtěla bydlet v bytě bez balkonu. Kolega se jí marně snažil vysvětlit, že chybějící balkon je parametr, který o koupi investičního bytu skutečně nerozhoduje. Trvala si ale na svém. Stačilo pár let a dnes by ten sám byt prodala zhruba za 180 % původní ceny.

Utáhnete hypotéku sami?

Je velký rozdíl mezi tím, zda koupíte investiční nemovitost za hotové, nebo vložíte do koupě jen část vlastních peněz a zbytek se rozhodnete financovat hypotečním úvěrem. Oboje má plusy i nevýhody.

To první je naprostá jistota. Nemovitost je vaše a hotovo.

Z ekonomického hlediska je ale výhodnější vzít si hypotéku. Nevydáte se z peněz, hypotéku splácí nájemník, hypoteční úvěr si dnes můžete pořídit hluboko pod úrovních inflace a tak dále. Horší je, když nájemník splácet přestane nebo se odstěhuje a vám se nepodaří rychle sehnat náhradu. Vždy byste proto měli mít hotovost ve výši tří, nejlépe šesti měsíčních splátek.

Hledejte na periferiích a v levnějších oblastech

Pokud nejste milionáři, těžko si na investici pořídíte byt v centru Prahy nebo Brna. Investovat do nemovitostí se vyplatí i jinde po republice. Navíc, jak už jsme naznačili výše, pokud nekupujete za “svoje”, ale s pomocí hypotečního úvěru, nebude pro vás problém vykrýt případný výpadek peněz z nájmu.

Když pronajmout, tak dlouhodobě

Ačkoliv jsme jako národ mistři světa v bydlení ve vlastním, pořád se najdou lidé, kteří dávají přednost pronájmu na místo bydlení ve vlastním.

Třeba proto, že chtějí být flexibilnější a moci se kdykoliv přestěhovat. Nebo prostě proto, že se v žádném případě nechcou zadlužit. Právě díky nim je dlouhodobý pronájem nejjistější způsob, jak využívat nemovitost k investicím. Nájemník má kde bydlet, vy dostáváte peníze. A navíc se nemovitost zhodnocuje v čase.

Pak je tu ještě možnost využívat investiční nemovitost ke krátkodobým pronájmům, například přes platformu Airbnb, nebo ji koupit na krátký čas za účelem spekulace. Těmito možnostmi se ale nebudeme zabývat hlouběji, protože se jedná o poměrně rizikové investice.

Investice do nemovitosti nespěchá

Aktuální nízké sazby hypoték mohou investora snadno rozhýbat k neuváženým krokům.

Pamatujte, že jediný správný čas k nákupu investiční nemovitosti je tehdy, když za to stojí příležitost. Nehrňte se do koupi za každou cenu. Všechno chce čas a rozmysl. Řada lidí před vámi se spálila, když pod tlakem koupila byt, dům nebo pozemek za nevýhodnou cenu. Pokud si nejste jistí, přenechejte raději příležitost někomu jinému.

U nemovitostí na investici měřte raději třikrát, než nakonec opravdu říznete.

Lámete si hlavu s konkrétní nemovitostí? Poradíme vám se záměrem i s hypotékou.



Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...