„I dluhy vám můžou vydělat,“ říká finanční poradce Honza Zeman

Zobrazeno: 212

Honza Zeman bydlí v Brně s teď už skoro manželkou a když zrovna nepracuje, nebo necestuje po světě, tak běhá, kouká na sci-fi (hlavně Star Trek) nebo se učí španělsky. Je hypoteční specialista a za poslední rok pomohl s vyřízením hypotéky 81 klientům. Teď čerstvě nejlepší úvěrář ZFP akademie a kromě toho také nejlepší úvěrový specialista pro Komerční banku. Tak jsme se rozhodli, že si ho trochu vyzpovídáme.

Minulý týden ses stal nejlepším úvěrářem ZFP s pořádným náskokem. Znamená to, že jsi v práci od nevidím do nevidím?

Tím, že mám další tři kolegyně, které řeší administrativu, agendu a veškeré hypotéky zpracovávají, můžu paradoxně pomoci více lidem a přitom trávím v práci míň času než třeba dva roky zpátky.

Platí pořád, že mají lidi zaškatulkované finanční poradce jako vydřiduchy? Nebo je v tom nějaký obrat?

Nevidím v tom obrat a nemyslím si úplně, že lidi dnes ví, jak to chodí. Sice si už dneska jsou alespoň napůl vědomi, že by si měli najít odborníka ve financích, ale vůbec neví, kde ho najít. A taky se bojí, že spíš natrefí na někoho, kdo je bude chtít jenom obrat, rychle na nich vydělat a když pak přijde na lámání chleba a člověk bude potřebovat něco řešit s pojistkou, spořením, hypotékou, nebo pojištěním auta, ten člověk už bude v trapu a nepomůže jim.

Tím se vlastně dostáváme k tomu, jestli je nějaký způsob, jak poznat špatného finančního nebo hypotečního poradce.

Aby to člověk poznal, musí sám vyvinout nějakou aktivitu. Buď si na toho poradce sehnat reference (což je úplně ideální), nebo si dát tu práci a sám se podívat, jestli to, co mu ten poradce nabízí, dává smysl. Alespoň na internetu.

Pokud pak najde nějaký zádrhel, měl by s tím finančního poradce konfrontovat. Pak už sám pozná, jestli se druhá strana vymlouvá, neví co říct, nebo řekne, že je to tak a tak a proto a proto. Prvoplánoví poradci to neumí vyargumentovat fakty.

Jak ses vlastně dostal k ZFP a financím? Předtím jsi podnikal v úplně jiné oblasti.

Byla to úplná náhoda. Pár měsíců před tím, než jsem prodal firmu, jsem řešil nefunkční pojistku a dostal jsem se k bývalému spolužákovi a teď už kolegovi Markovi. Ten mi pomohl poupravit finance a hlavně mi vnukl myšlenku, že není špatné tomu rozumět. Dohodil jsem ho ještě pár kamarádům a rodině a řekl si: konečně někdo, kdo o tom jen nemluví a opravdu tu práci dělá. Tak jsem prodal firmu a po dvou týdnech doma už jsem se nudil a Marek mi říkal, jestli nechci alespoň sedět v kanceláři. No, já jsem takový Yes man, takže na většinu hovadin, co by ostatní řekli, že nemají zapotřebí, já řeknu: jasně, proč ne, pojďme to zkusit. :-)

Finance a investice mě vždycky bavily (na burze obchoduju už nějakých 12 let, takže vztah jsem k tomu měl). Ale přímý prodej, což finanční poradenství je, jsem nikdy nedělal, tak to pro mě jako pro introverta byla nová zkušenost a škola.

Říkal jsi, že jsi přeučený introvert. Jde to vůbec při práci, ve které jsi denně v kontaktu s lidmi?

Určitě. Člověk si zvykne na to, že potkává pořád nové lidi, i když to není jeho přirozenost. Motivuje mě to k tomu, aby mi kontakt vydržel co nejdéle a já se nemusel znovu s někým seznamovat. Lidi vlastně berou hrozně pozitivně, že mám potřebu se jim věnovat a pro mě je to reálně důvod, proč si nehledat jiné klienty.

Orange White Modern Business Card.jpg

Pracuješ s penězi druhých lidí, to je dost intimní záležitost, ne?

Naprosto. Jedna z nejintimnějších věcí. Řeším rodinné finance, zdravotní stav, problémy jako jsou zdravotní trable, špatné vztahy v rodině, hádky o dědictví, rozvody… řeším to s nimi v celé šíři. Myslím si, že mi často říkají věci, které neví ani jejich blízká rodina.

Beru to tak, že celý ten byznys je postavený na důvěře a vždycky těm lidem říkám, že jejich důvěru je třeba si zasloužit. A věřím, že pokud to má fungovat, tak to bude trvat, než si jejich důvěru získám a o to větší je to pro mě závazek.

Jaký je tvůj největší pracovní úspěch? Máš v kapse příběh se šťastným koncem, i když to vypadalo beznadějně?

Přemýšlím, jak to podat, aby to nebylo úplně konkrétní. Takhle jsme klientce ultrasložitě při rozvodu vymysleli způsob, jak si může nechat dům, vyplatit exmanžela a jak udělat, aby si jako samoživitelka se třemi dětmi zvládla koupit nový dům ve výstavbě, starý prodat a banka to zvládla zafinancovat. Se třemi dětmi si prostě nemohla nechat prodat střechu nad hlavou a čekat, jestli…

Pohybuješ se hlavně v sektoru hypoték. Co tě na nich tak baví?

Je to výzva, protože je to relativně složitý finanční produkt. Mám dobré strategické a analytické myšlení, takže mě baví to všechno vymýšlet. Platí, že 19 lidí ze 20 nejsou jednodušší žadatelé. Většině lidí něco chybí – mají třeba příjem, ale nemají našetřeno, mají našetřeno i příjem, ale nestačí to. Většinou je tam jeden nebo více problémů. A v drtivé většině případů se nám to podaří vymyslet.

Jaké jsou výhody spolupráce s finančním poradcem? Teď si spousta lidí zvládne vyřídit hypotéku online. Nebo ne?

Člověk je v dnešní době schopný si slušně vypočítat a srovnat hypotéky, když je alespoň trochu finančně gramotný. Ale strašný rozdíl je v tom, když mi pomůže finanční plán rozvinout někdo, kdo se tomu věnuje 200 hodin měsíčně už x let. Není to o tom, že bych měl jiné nástroje a tajné produkty, ale je to o spolupráci s bankami a stavebními spořitelnami… Samozřejmě, člověk může obejít postupně všechny banky během 14 dní dovolené, ale pro většinu lidí je to nereálné.

Člověk se nejvíc naučí na vlastních chybách a zkušenostech. Mám ve správě asi 300 rodin a ročně se potkám se stovkami lidí. Takže problémy, které člověk zažije v rámci zhruba třiceti životů, já potkám třeba 2 x za rok. Což je i pro mě obrovská škola – když vidím, co se reálně děje a sám o sobě bych ty zkušenosti nenabral. A to je ta moje přidaná hodnota – zkušenost.

Pro spoustu zejména mladých lidí je teď sen o vlastním bydlení dost vzdálený. Máš pro ně nějakou radu?

Určitě – najděte si finančního poradce, který vám ty věci rozvrhne. Spousta lidí si řekne, že nezapadá do kategorie ideálního žadatele o nejlevnější hypotéku – to znamená 2 miliony našetřeno a příjem 100 000 Kč měsíčně. Ale dost často nějaká šance existuje. Možná si nepořídí vysněné bydlení ve vile s bazénem hned, ale v pětadvaceti můžou mít svůj menší byt a až si budu chtít za pět let pořídit větší nemovitost, budu mít byt, co má o milion větší cenu, než když ho kupovali.

Takže:

  • neházet flintu do žita
  • a řešit to teď klidně i s předstihem (pak je šance, že si výhledově něco pořídí, protože pokud budou jen čekat, asi si nepořídí nic).

Díky moc. :) A máš nějakou větu na závěr?

Nebojte se zadlužit, inflace vám pomůže to splatit.

Hypotečník Banner (320 × 100 px) (Banner (na šířku)) (612 × 456 px) (880 × 300 px).jpg


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...