Chytře spravovat své osobní finance - cesta, jak si plnit své sny!

Zobrazeno: 145

Mít finanční plán, držet se ho, řídit své finance střídmě a nepolevovat. To je základ a také nejjistější cesta, jak můžete zajistit sebe i rodinu a mít jistotu, že ustojíte i nenadálé životní situace. Správa osobních financí není jednoduchá disciplína, protože vyžaduje pevnou vůli, výdrž a čas. Výsledky ale stojí za to.

Ke správě osobních financí proto musíte přistupovat zodpovědně a pevně, ale také s občasnou “rezervou”. Základním předpokladem úspěšného řízení osobních financí je osekání nezbytných výdajů. Zároveň to ale neznamená, že než budete mít na účtu pár milionů, abyste se mohli prohlásit za finančně nezávislé, zakážete si veškeré dovolené, návštěvy divadel, restaurací a další kratochvíle.

Z ekonomického hlediska sice jde o výdaje nezbytné, na druhé straně, koho by takový život bavil? Zkrátka, všeho s rozumem.

Řízení financí, záležitost na celý život

Řízení osobních financí je běh na dlouhou trať. Dost často celoživotní. A jako u každé dlouhodobé disciplíny, i zde jsou první skutečně obstojné výsledky vidět až po nějaké době - často nejdřív po letech. To je také důvod, proč obrovská část lidí při svých pokusech o správu osobních financí selže.

Pokud se mezi ně nechcete zařadit a přejete si, aby vaše osobní finance dávaly smysl a byly za jakékoliv situace udržitelné, musíte zatnout zuby a vydržet.

Osobní finance, finanční kombinace a výsledky

Kde začíná, na čem staví a bez čeho se neobejde myšlenka správy osobních financí?

Osobní finance se řídí pomocí takzvané finanční kombinace. Ta se dělí na čtyři základní kategorie: zajištění, rezervu, budoucnost a majetek. Ty spolu navzájem souvisí a jedna od druhé nejdou dost dobře oddělit. Proto je dobré - nebo spíš nevyhnutelné - odrazit se v řízení osobních financí od finančního plánu. Ten zohledňuje vaše příjmy a výdaje a “hlídá” to, abyste všechny čtyři kategorie finančních kombinací rovnoměrně plnili.

Finanční kombinace a jak k nim přistupovat

Jak už jsme si řekli, směry, kterými byste měli směřovat své finanční prostředky, jsou čtyři: zajištění, rezerva, budoucnost a majetek.

Zajištění

Sem patří zajištění příjmů v rámci rodinného/osobního rozpočtu. Typickým příkladem je životní pojištění. Nejdůležitější je pojistit se pro případ smrti, trvalých následků, dlouhodobé nemoci a invalidity. Paradoxem je to, že ačkoliv je příčinou výpadku příjmu z 89 % nemoc, většina pojistek se soustředí na úrazy, které mohou za minoritu finančních problémů.

Máte jistotu, že je vaše pojištění nastavené tak, jak má být? Že nic zbytečně nepřeplácíte a zároveň není žádná oblast podhodnocená? Pokud ne, zapište si revizi životního pojištění v diáři na co nejbližší datum.

Rezerva

Rezervu na pokrytí všech výdajů v nenadálých případech byste měli mít minimálně na tři měsíce, ideálně na jeden rok. Peníze musí být disponibilní, měli byste je mít k dispozici nejdéle do 10 dnů. Pokud byste na své rezervní peníze měli čekat tři měsíce, je to jako byste žádnou rezervu neměli. Zároveň musíte pamatovat na inflaci. Rezervu proto není dobré uchovávat na běžném nebo spořicím účtu, které inflaci ani zdaleka nepokrývají.

Budoucnost

U většiny lidí zahrnuje budoucnost tři oblasti největších výdajů: vlastní bydlení, děti a úspory na důchod. Zároveň se jedná o kategorie nejnákladnější. Zatímco vlastní bydlení je ideální splatit ještě před důchodem, jedno dítě vyjde rodiče od narození zhruba na dva miliony korun. A důchod jako takový? V otázce důstojné starobní renty se dnešní čtyřicátníci těžko mohou spoléhat na stát.

Proto se musíte vlastní budoucností začít zabývat ideálně hned.

Majetek

V rámci konkurenčního boje totiž trh chrlí stále nové a nové možnosti, pomocí kterých můžete výdaje v této kategorii regulovat. Velkým tématem je pojištění. Cena vašeho auta v čase klesá. Proto by se měly částky za pojištění auta časem snižovat. Cena domu nebo bytu naopak roste - a proto by mělo pojištění růst spolu s ním. V aktuálním čase rekordně nízkých úroků byste měli zvážit refinancování hypotečního úvěru. Každé dva roky je také čas na revizi smluv na energie.

Máte ve financích pořádek? Podívejme se na ně společně. Ozvěte se nám.



Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...