Důchodové spoření? Investice? Kdy začít řešit finance na důchod? – příběhy z praxe

Zobrazeno: 149

„Nevěřím, že budu mít nějaký důchod!“ řekl nám nedávno kamarád Pavel. A co si o tom myslíte Vy?

Tuhle větu jsme totiž za posledních několik let slyšeli snad víc než 500x. Je až paradoxní, jak se na tom, jaký (ne)budou mít důchod shodnou téměř všichni třicátníci. Na tom, co s tím tedy dělat, se zas tak neshodují. Proč?

Důchodové spoření?

S tím, jak se vyvíjí dnešní státní finance, jaká je bilance důchodového účtu a demografický vývoj, neočekává příliš našich vrstevníků, že se dočká nějakého (pořádného) státního důchodu.

Na druhou stranu ale až nezdravě velká část z nich tápe v řešení budoucích problémů:

  • Mám řešit důchodové spoření?
  • Kdy mám začít investovat?
  • Jakou částku si mám dávat stranou?

Na první dva body odpovíme úplně jednoduše:

1) ANO a

2) nejlépe před 10 lety, případně nejpozději dnes.

Odpověď na 3) otázku rozvedeme, protože je zásadní – pokud uděláte vše správně, ale budete investovat příliš málo, stejně nebudete mít v důchodu dost.

Kolik si mám dávat stranou?

Jako finanční pesimisté s žádným státním důchodem za 35 let nepočítáme (takže to může být jen lepší!).

To znamená, že pokud chce mít Pavel v 65 letech dostatečný kapitál na důchod (bez omezení jeho délky), zjednodušený výpočet je následující:

  • při příjmu z kapitálu 25 000 Kč měsíčně v dnešních cenách potřebuje za 35 let 7 500 000 Kč (bez započtení inflace, dle pravidla 4 %)
  • po započtení inflace (dlouhodobě 3 % p. a.) je potřebná částka najednou 21 200 000 Kč (nominálně)
  • pokud počítám dlouhodobé zhodnocení možné investice spíš 7 % p. a., musí od 30 do 65 let investovat cca 12 000 Kč měsíčně.

Taková je realita

Víme, že odkládat měsíčně 12 000 Kč a to jen za Pavla (+ ještě má partnerku) je hodně peněz, ale taková je matematická realita. Pokud bude odkládat míň, nakonec také míň naspoří. Ale pokud to bude alespoň 10 000 měsíčně, výsledek bude ještě relativně OK. Pokud to bude jen tisícovka, bude Pavel opravdu jen doufat aspoň v něco málo ze státního důchodu.

Zásadní je taky začít co nejdřív. Začít s důchodovým spořením a/nebo investicemi ve 40 letech totiž znamená, že měsíčně budete muset dávat „stranou“ téměř 27 000 Kč! ☝ Všem tedy doporučujeme se nad tímto tématem zamyslet co nejdřív a nebát se si věci spočítat reálně (případně se obrátit na někoho, kdo s tím má zkušenosti).

Jak (a kolik) začít investovat, abyste se v důchodu měli dobře?

Můžete se podívat na záznam webináře, nebo nám napište. Nejlíp hned, protože jak jsme už řekli – každý den navíc se prodraží.

Nad šálkem kávy (nebo online) se podíváme na vaše finance, naplánujeme, kolik byste si mohli ideálně (a reálně) dávat stranou a investovat. Dostanete tolik času na rozmyšlenou, kolik budete potřebovat. A konzultace finančního poradce máte samozřejmě zdarma.


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...