Hypoteční trh se změnil. Kdo si teď diktuje pravidla?

Zobrazeno: 171

Trh se změnil! Tedy aspoň ten s nákupem a prodejem nemovitostí.

Jak moc velkou proměnou vlastně prošel?

Konec přetahování a jako bonus ještě sleva

Jestli se ještě začátkem roku 2022 tu a tam přetahovaly zástupy kupujících o naprosto nedostatkové nemovitosti ke koupi, věřte, že teď (jen o pár měsíců později) je vše úplně jinak.

Máme to od klientů i od spolupracujících realitních makléřů – po letech zase při prohlídkách zní v souvislosti s prodávanou nemovitostí slovo „sleva“. Věc posledních pár let naprosto nevídaná. Ba naopak – téměř vždy to v zástupu dalších zájemců zašumělo otázkou: kdo ještě přidá peníze navíc k inzerované kupní ceně, aby dům nebo byt získal?

A teď? Teď není problém si říct při prohlídce bytu o slevu 10 %. A co víc, dost možná ji člověk obratem dostane. Tak jako náš klient, který se byl předminulý týden podívat v Brně na byt (3+1, cihla, kompletně opravený) a konečná sleva dělala cca 650 000 Kč.

Změna hypotečního trhu z prodávajícího na trh kupující

V odbornějším popisu se můžete setkat s tím, že situace se změnila z „trhu prodávajícího” na „trh kupujícího”. A je pravda, že je to kupující, kdo si teď diktuje podmínky při prodeji a vybírá, kterou nemovitost a za jakých podmínek koupí.

Samozřejmě to způsobil především růst úrokových sazeb na hypotékách, kdy na dnešní (sice zlevněné) ceny nemovitostí spousta zájemců jednoduše nedosáhne.

V rámci trhu ale osobně očekáváme další možný pokles cen nemovitostí (ten se bude týkat hlavně energeticky náročnějších domů a bytů v panelových domech), takže pokud zvažujete koupi, můžete pravděpodobně během několika měsíců počítat s tím, že se dostanete k nemovitostem za velmi hezké ceny (myšleno v porovnání s cenami ještě na jaře 2022).

Věděli jste, že vám za vaši levnou hypotéku možná někdo zaplatí? A rád?

Když se na to podíváme z druhé strany, tedy ze strany prodávajícího, i tam došlo ke změnám. Teď vám za stávající levnou hypotéku lidi možná i zaplatí. Je to poměrně jednoduché. Na českém trhu existují banky, které umožňují již existující hypotéku převést na jinou osobu (samozřejmě pokud nový dlužník projde podmínkami banky co se týče příjmů, zadlužení apod.)

Proč by si měl někdo na sebe dobrovolně vzít váš dluh?No třeba proto, že spolu s hypotékou (kterou musí splácet) dostane i nemovitost, kterou chce koupit.

Zkuste si to představit

Představte si, že prodávám byt za 5 milionů Kč. Zbývá mi doplatit ještě 3 miliony z hypotéky (úrok 1,89 % p. a, zbývá 28 let) se splátkou 11 505 Kč měsíčně. Pokud najdu v dnešní době kupujícího, který má třeba 2 mil. Kč v hotovosti, může si buď:

A) Vzít novou hypotéku na další 3 mil. Kč (s aktuálním úrokem 5,99 % p. a., na 30 let) se splátkou 17 967 Kč měsíčně a tou můj HÚ vyplatit + mně zůstanou z prodeje 2 miliony. B) Nebo může výhodně „koupit“ moji levnou hypotéku se splátkou o více než 6 tisíc korun měsíčně nižší. Tak jako tak budu na konci bez hypotéky (tu jsem „předal“) a ještě mi zbyly 2 miliony na účtě. Určitě vás v tuhle chvíli napadá, že úvěr s 3 × levnějším úrokem a zároveň o více než ⅓ nižší splátkou by chtěl dnes každý! Takže proč si za něj ještě nenechat extra zaplatit, zvlášť když mi končí fixace za 3, 5 nebo 8 let…

Čistě matematicky je úspora na úrocích a splacené jistině mezi těmito dvěma příklady:

  • za 3 roky cca 366 000 Kč,
  • za 5 let cca 605 000 Kč.

Kolik byste byli ochotni zaplatit za slevu cca 600 tisíc korun ze splátek během 5 let? Dovolíme si říct, že to rozhodně nebude jen pár tisíc.

Na závěr jen upozorníme, že tento postup běžně neumožňuje každá banka, takže jde o relativně specifický případ, ale i taková „kouzla“ jdou dneska provádět s financováním nemovitostí.

Starosti s hypotékou nechte na nás – pomůžeme vám zdarma a naše zkušenosti jsou k nezaplacení.


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...