Klienti si prodali střechu nad hlavou a jsou teď šťastnější – příběhy z praxe

Zobrazeno: 112

Naši mnohaletí klienti, manželé Vyhnánkovi, prodali (s naší pomocí) vlastní střechu nad hlavou a jsou teď v důchodu mnohem šťastnější. Nevedla je k tomu ani dluhová past, ani brutální nesplacená hypotéka a drahé energie. Proč to tedy udělali? Protože jedině tak se mohli zabezpečit na důchod.

Vlastní bydlení = ultimátní cíl života

Že jsou Češi mistři ve vlastním bydlení a vysněný rodinný dům je pro velkou většinu lidí ultimátní cíl života, je už známá věc. Problém pak ale nastává v (před)důchodu. Hypotéka splacená, děti dávno odešly z rodného domu, ale jak vyřešit důchodové zabezpečení? Z nízké penze musí ještě pořád zaplatit rostoucí nároky na opravu domu, inkaso, daň z nemovitosti atd.

Ve výsledku je tak v Brně a blízkém okolí každý vlastník většího RD doslova multimilionářem, ale fakticky z vlastního „bohatství“ nic nemá, protože v něm žije. Doslova a do puntíku.

Prodej domu jako zabezpečení na důchod

Vyhnánkovi se rozhodli tento problém dopředu elegantně vyřešit – svůj hezký vícegenerační dům na předměstí Brna prodali po odchodu dětí mladé rodině. Žádnou hypotéku doplácet už dávno nemuseli, takže si pak za hotovost koupili podstatně menší a nový domek tak akorát pro dva. Byť stál nový dům docela značnou sumu (cca 7 mil. Kč), pořád jim po prodeji předchozího zůstala skoro stejná částka, kterou se rozhodli z části rozdělit mezi děti (protože budou jednou dědit výrazně menší nemovitost) a větší část zainvestovat jako zabezpečení na důchod.

Jaké jsou celkové klady a zápory v jejich postupu?

➕ Menší nnáklady na inkaso a nový dům, který není třeba minimálně 10-15 let opravovat.

➕ Menší dům potřebuje výrazně mméně fyzické péče než rodinný dům se třemi byty.

Zajistili se na důchod z volných peněz při prodeji. Když to vezmeme kolem a kolem: ze sedmi milionů Kč lze vybírat zjednodušeně doživotně rentu 23 000 Kč + inflaci). Nebudou tedy dalších třeba dvacet let v důchodu živořit na hranici hmotné nouze.

➖ Museli se na „stará kolena“ přestěhovat z domu, který třicet let budovali. Takové rozhodnutí prostě není pro každého.

➖ Odkáží dětem menší majetek.

Tip z našeho archivu: Proč nejlevnější hypotéka nemusí být ta nejvýhodnější?

Hezký příběh, pragmatické rozhodnutí

Uvedený příběh se nám osobně moc líbí, jen si upřímně nejsme zcela jistí, kolik lidí by na podobný krok mělo odvahu. Mít dům, který člověk třicet let buduje a splácí, je prostě příliš emotivní záležitost.

A podívat se na to čistě pragmaticky a naprosto předimenzovanou nemovitost následně radši před důchodem prodat a užívat si nabitých zisků (jako formy spoření na penzi), každý nezvládne.

Co si o tom myslíte Vy?

Je dobrý nápad se na důchod přestěhovat do menšího a mít se reálně dobře a nebo raději zůstat ve velké nemovitosti a bojovat s vysokými cenami a klesajícími důchody do konce života?


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...