Aktuální úrokové sazby hypoték za 5 %? Spěchat nebo počkat?

Zobrazeno: 762

Úrokové sazby hypoték vesele rostou nepřetržitě od loňského ledna. Půjčit si na bydlení je tak čím dál méně výhodné a vidina vlastního bydlení je pro spoustu lidí momentálně nedosažitelný cíl. Pojďme se podívat, jak to s aktuálními úrokovými sazbami hypoték vypadá v na konci února 2022.

Aktuální úrokové sazby hypoték: 4 % a víc

Začneme tím, co vás zajímá nejvíc: aktuálně se sazby hypotečních úvěrů pohybují od 4 do 4,5 % p. a. u HÚ od milionu korun s fixací na 5 až 10 let (bez pojištění schopnosti splácet).

Špatná zpráva je, že aktuální úrokové sazby hypotéky v Česku dál rekordně rychle stoupají. ČNB dále zvedá sazby a pravděpodobně na dalších zasedáních v březnu a dubnu i zvedat bude, což zapříčiní další růst sazeb nejen u hypoték, ale i spotřebitelských úvěrů, úvěrů pro firmy, bytová družstva…

Jak to bude dál?

Další vývoj chování trhu můžeme jen opatrně předvídat, protože jisté dnes není nic, ale zatím to vypadá, že budou úrokové sazby hypoték minimálně 5 % p. a., reálně spíš k 6 % p. a. Navíc musíme prozradit, že některé banky už neveřejně přiznávají, že je klidně možné, že sazby ke konci roku budou až 7 %.

Celkem logicky se dá na hypotečním trhu předpokládat ochlazení zájmu žadatelů, prostě proto, že se předražené nemovitosti dostanou zcela mimo možnosti českých domácností. A vysoké hypoteční sazby ten pocit jen znásobí.

Inflace v České republice je třetí nejvyšší v EU

Jestli vám to pomůže ke klidnějšímu spaní, na vině je inflace. Ta je nevyšší za posledních 20 let (v lednu meziročně 9,9 %) a stejně jako v minulých měsících nejvíc rostly ceny energií a potravin. Pokud zůstaneme v oblasti bydlení, reálně znamená i to, že pokud někdo právě staví, je pro něj inflace i 40 % p. a. Podle prognóz ČNB by se inflace mohla vrátit na obvyklá dvě procenta do roka až roka a půl, ale kdo ví…

Postup České národní banky je aktuálně v duchu ekonomické teorie následující: snaží se snížit budoucí inflaci právě těmi vysokými sazbami, které vedou k drahým úvěrům. Spoléhá na to, že tak přiměje lidi méně utrácet a méně si půjčovat a naopak více spořit, což by MOHLO postupně vést k poklesu cen. Realita však může být úplně jiná.

Z našeho archivu vybíráme: jaké změny nás čekají od 1. dubna 2022?

Spěchat nebo počkat?

Před sebou máte jako budoucí žadatel o hypoteční úvěr jen dvě možnosti.

  • Nemůžete dál čekat. Třeba proto, že už hypotéku máte a končí vám fixace. Možná máte v plánu neodkladnou rekonstrukci nebo potřebujete prostě do většího, aby vám děti neskákaly po hlavě a už máte stavební povolení. Důvodů se najde spousta a vám nezbyde nic jiného, než sáhnout po tom, co zrovna je.

  • Nebo můžete s HÚ počkat dva až tři roky a doufat, že sazby opět klesnou. Což se ale taky stát nemusí, zato ceny nemovitostí můžou vystřelit ještě nahoru. To by znamenalo, že sice budete mít HÚ se sazbou 2 % p. a. (možná), ale dům nebo byt o 30 % dražší. To znamená i víc hotovosti, vyšší hypotéku… No jen se na to pojďme podívat společně.

Rozhodnutí je jen na vás, ale pokud ho chcete mít podložené odborníky, napište nám. Rádi se s vámi potkáme online nebo osobně v centru Brna a probereme vaše možnosti. Zdarma.


Autor: Ing. Jan Zeman


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...