Manželství rozvedete, hypotéka zůstane. Co s úvěrem na bydlení, když jdete od sebe?

Zobrazeno: 2678

U oltáře si slibujeme lásku navěky.

Jak ale všichni víme, ne vždycky se daří těmto slibům dostát. Pak je často jediným a nejrozumnější řešením jít od sebe. Třebaže u nás rozvodovost v posledních letech poklesla, stále platí, že rozvodem končí téměř polovina manželství. Aby toho nebylo málo, manželský svazek často přetrvají závazky v podobě společných dětí, podnikání, společného majetku a samozřejmě smluvních závazků, jako jsou i hypotéky. Jak se s hypotékou po krachu manželství můžete vypořádat?

Co se hodí vědět předem

Do manželství lidé často vstupují nejen z čisté lásky, ale také z pragmatických důvodů. Je-li váš svazek úředně posvěcený, jsou některé věci opravdu jednodušší. A některé se jednodušší jen zdají. Možná vám taky někdy někdo tvrdil, že by bylo dobré se vzít, pokud se chystáte žádat o hypoteční úvěr. „Ať banka vidí, že to spolu myslíte vážně.“

Děsí vás představa, že byste se měli brát kvůli bance? Můžete být naprosto klidní. Třebaže tohle přesvědčení řada lidí zastává, jedná se o mýtus. Banka moc dobře ví, že zatímco rozvést se můžete klidně z hodiny na hodinu, hypoteční úvěr (nezřídka v řádech milionů korun) představuje ve skutečnosti mnohem větší závazek než manželský slib. Toho se totiž tak jednoduše nezbavíte. Přesto se hodí na výhody (i rizika) manželství pamatovat, pokud si společně pořizujete majetek vyšší hodnoty.

Rozvod a hypotéka: kdy nastává problém?

Dosáhnout ve dvou na hypotéku je zpravidla jednodušší, než když o úvěr na bydlení žádá člověk samostatně. Dva lidé mají dohromady vyšší příjem a tudíž i víc možností. Když se pár rozejde, karta se obrací. Vyřešit společnou hypotéku po rozvodu je velmi často pořádný oříšek.

Chcete se o výhodách partnerské hypotéky dozvědět víc? Věnovali jsme jim celý článek.

Jak si ji můžete výhodně zkrátit?

Nejjednodušší a nejlepší samozřejmě je, pokud jsou dva schopni se dohodnout. Což se samozřejmě ne vždycky podaří. V řadě situací je naprosto jasné a jednoznačné, komu majetek náleží a co se s ním bude dít po rozvodu. Do společného jmění manželů například nespadá nemovitost, na kterou si některý z manželů vzal sám na sebe hypoteční úvěr ještě před svatbou. Nemovitost během manželství i po něm patří a zůstává původnímu majiteli. Totéž platí pro nemovitosti, které získal některý z manželů darem.

Jiná je situace v případě, že si manželé pořídí nemovitost tak, že s pomocí hypotéky nebo ve formě hotovosti vyplatí příbuzné. Třebaže byt, dům nebo pozemek dříve patřily rodině ženy, podílem na hypotečním úvěru se muž stává spoluvlastníkem a v případě rozvodu má nárok na majetkové vyrovnání.

V těchto případech se situace může zkomplikovat, pokud je například jeden z partnerů oficiálně vlastníkem menšího podílu nemovitosti, ale může dokázat, že do ní za dobu existence společného jmění investoval prokazatelně více prostředků. Například pokud splácel hypotéku výlučně ze svého příjmu po čas, kdy byl jeho protějšek dlouhodobě nezaměstnaný.

Pokud se nedokážou partneři dohodnout, může přinést řešení mediace, která v posledních letech nabírá v Česku na popularitě. Nebo v krajním případě soud.

Hypotéka po rozvodu: co dál?

Nemovitost pořízená na hypotéku v manželství se dělí rovným dílem. Nejčastěji se situace řeší tak, že si jeden z manželů vezme vyšší hypoteční úvěr a druhého vyplatí. Ten pak svou část nemovitosti přepíše na nového majitele. Co když ani jeden z manželů na vyšší hypotéku nedosáhne? I to se stává. Pak je nejrychlejším možným řešením prodej, splacení hypotéky a rozdělení případného zisku. Ten je víc než pravděpodobný. Zvlášť s ohledem na to, jak vzrostly ceny nemovitostí v posledních letech.

Řešením také může být, že se budoucí exmanželé dohodnou na postupném vyplacení. Jeden z dvojice si nemovitost ponechá a posílá druhému pravidelně peníze za jeho podíl. Výhodou tohoto řešení je, že se majetkové vyrovnání neřeší hypotékou a vlastník nemovitosti tudíž neplatí úroky. Nevýhodou je, že vyplácená osoba nemá zpravidla k dispozici hotovost k pořízení vlastního bydlení a že se dá taková dohoda jen těžko právně ošetřit. Lidé si zkrátka musí opravdu věřit.


Jak se vyvázat z hypotéky po rozvodu? I s tím umíme poradit, tak se s námi spojte.

Autor: Ing. Jan Zeman


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...