Jak reagovat na pokles finančních trhů?

Zobrazeno: 1054

Válka na Ukrajině a sankce nasměrované proti Rusku se promítají i do situace na finančních trzích. Je přirozené, že máte obavy a chuť všechno rychle prodat, než dojde k dalšímu propadu. Ale my vám řekneme, proč přesně tohle nedělat a prozradíme taky, jak si s takovými situacemi poradit. Protože i tyto pády jsou přirozenou součástí finančního trhu a investování.

Co dělat, když jsem investor a finanční trhy zažívají pád

Nejprve se zhluboka nadechněte a vydechněte. Našim klientům při osobních schůzkách s úsměvem radíme, že nejlepší způsob, jak při těchto situacích nezpanikařit, je „schovat“ přihlašovací heslo od účtu. A dál se držet vytyčené investiční strategie.

Takže jestli i vy posledních pár dní (a nocí) sedíte u aplikace a sledujete aktuální vývoj na finančních trzích, můžete udělat dvě věci, které vás uklidní:

  • nedívejte se jen na aktuální situaci, ale podívejte se na chování finančního trhu za delší časový úsek (třeba rok),
  • pak vypněte telefon a běžte se věnovat své rodině nebo koníčkům.

Proč se ukvapené a emoční jednání nemusí vyplatit

Začneme asi tím, co jste všichni zaznamenali: aktuální pokles akcií o 10 % a více. Když se ale na peněžní trh podíváte z dlouhodobého horizontu, zjistíte, že je to úplně normální. Takový pokles se nazývá medvědí trh a pravidelně se opakuje (průměrně každého 4,5 roku). Těch současných 10 % není pokles, ze kterého byste se museli hroutit.

A co je důležité – každý pokles je příležitostí k investování. Teď je doba, kdy můžete nakupovat jako ve výprodeji a možná zjistíte, že si můžete dovolit to, co jste si ještě před pár měsíci dovolit nemohli.

Náš tip: dodatečné vklady rozdělte do více týdnů. Možná před sebou máme další propady a ty znamenají, že nakoupíte ještě levněji.

Medvědí vs. býčí trh

Pokud bude současný trend pokračovat a pokles dosáhne hranice 20 %, můžeme se bavit o takzvaném medvědím trhu. Ten je běžnou součástí investičního trhu a platí, že medvědí trh střídá trh býčí (období poklesu střídá období růstu).

Zdroj: www.invesco.com

Jak vidíte na grafu, medvědí trhy trvají průměrně jen 11 měsíců a pokles akcií dosahuje 36 %, zatímco trh býčí trvá mnohem déle (56 měsíců) a průměrný výnos za toto období dosahuje téměř 180 %.

Asi už jste pochopili, že růst je tím pádem vždy silnější než pokles. Tak si to někde poznamenejte, než budete číst dál.

Co z toho vyplývá pro investory?

Když jsme na začátku února dělali webinář o tom, jak začít investovat, ani by nás nenapadlo, jak to za nějaké tři týdny bude vypadat.

Ve chvíli, kdy začínají finanční trhy klesat, typický investor znejistí a nakonec ho ztráty přimějí prodat. Tím přispěje k dalšímu poklesu, ale ve chvíli, kdy na trhu zůstanou jen stabilní hráči, se propad zastaví a situace se obrátí.

Teď je ten pravý čas si připomenout, s jakým cílem a motivací jste se do investování pustili.

  • Máte dlouhý investiční horizont? Jak už jsme psali výše – jako správný medvěd toto období poklesu finančního trhu zaspěte. Vypněte aplikaci a nedělejte nic. Před sebou máte ještě spoustu let, během kterých vaše investiční portfolio vzroste.

  • Investujete pravidelně? Pokud jste se rozhodli pro pravidelné investování, pokračujte v tom! Protože trh klesá, klesají i ceny a vy budete levně nakupovat (a dobře vydělávat). Pokud to s investicemi myslíte vážně a jen tak něčeho se nezaleknete, zdvojnásobte částku, kterou investujete.

  • Důchod se blíží? V tom případě je nejlepší nastavit pravidelné odkupy, které u dlouhých strategií začínají 10 let před stanoveným koncem. Nepanikařte. Průměrný medvědí trh trvá 11 měsíců, zatímco ten býčí 56 měsíců. S největší pravděpodobností opětovný růst finančního trhu stihnete.

  • Se správným investováním se pojí i diverzifikace. To znamená, že máte různé třídy aktiv jako jsou dluhopisy, akcie, komodity, investice do nemovitosti… Ty vzájemně vyvažují pokles a růst a postarají se o to, aby byl výkon vašeho investičního portfolia stabilnější. A vy neskončili s prázdnými kapsami.


☎ Pokud potřebujete vědět, jestli se současná situace dotkne vašich financí, neváhejte a zavolejte nám.☎

Jsme tu pro vás.

Autor: Marek Rygel


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...