Klienta s úspěšnou firmou odmítla jeho vlastní banka – příběhy z praxe

Zobrazeno: 91

Tak tohle byla rána pod pás – klienta s úspěšnou firmou odmítla jeho vlastní banka, byť ho zná přes 10 let. Když přišel za mnou, už v nic nedoufal… Ale společně jsme našli řešení, on si vzal hypotéku pro OSVČ a koupil ne 1, ale hned 2 investiční byty. Jak jsme to udělali?

Příběh začíná odmítnutím ze strany vlastní banky

Vezmeme to hezky od začátku – pan Geršl vlastní víc než 10 let menší stavební firmu, která úspěšně roste a má výborné jméno. Vybudoval vlastní podnik a rozhodl se, že se zajistí na důchod a možná taky něco pořídí pro děti. Vsadil na nemovitosti – myšlenku jemu velmi blízkou.

A kam jinam by šel požádat o hypotéku než do vlastní banky. Tam ho ale po krátkém jednání nečekaně odmítli s tím, že nemá z jejich pohledu dostatečné příjmy.

Hypotéka pro OSVČ má svá specifika

O tom, jak odešel z banky s nepořízenou, se zmínil našemu společnému známému a další kroky pana Geršla už vedly ke mně do kanceláře. Trochu jsme si popovídali a na základě analýzy jeho potřeb jsem určil pár zásadních chyb, proč v očích banky neměl dostatečné příjmy na to, aby si mohl vzít hypotéku pro OSVČ: ▫

  • Příjem si jako majitel/jednatel firmy vyplácel jen v základní výši (malá bonita).
  • Další příjem z firmy si vyplácel jako úroky ze zápůjčky vlastní firmě a úroky banky neakceptují.
  • Firma byla za minulé roky ve výrazném zisku, který si ale pan Geršl nevyplácel a následně ho zase reinvestoval každých pár let zpět do podnikání (netušil, že nevyplacené zisky banky také v drtivé většině případů neakceptují).

Jak se nám podařilo zajistit finance hned na 2 investiční byty?

Vypadá to jako bezvýchodná situace, že? Naštěstí se nám podařilo najít banku, která majitelům firmy umožňuje akceptovat i nevyplacený zisk z vlastní společnosti a započítala i budoucí příjmy z nájmu kupovaných nemovitostí. To ve spojení s relativně nízkou, ale přece jen nějakou mzdou umožnilo zafinanovat pro klienta ne 1, ale hned 2 investiční byty.

➡ Přečtěte si také: Vyplatí se ještě investovat do nemovitosti?

Ing. Jan Zeman

Hypotečník Banner (320 × 100 px) (Banner (na šířku)) (612 × 456 px) (880 × 300 px).jpg


Kontaktní formulář

Prosím vyplňte svoje kontaktní údaje a my se vám ihned budeme věnovat

...